Achtergrond

Herinnering, troost en bezinning in de natuur

De natuur als inspiratiebron
Een geboorte of een overlijden is een emotioneel moment in het leven. Steeds meer mensen hebben behoefte aan een plaats om een dergelijke mijlpaal of gebeurtenis te gedenken. En bij een overlijden is een kerkhof daar steeds minder de gewenste plaats voor. Gedachten aan de levenscyclus in de natuur spelen bij steeds meer mensen een rol. Verbondenheid met de natuur is een inspirerende bron voor gedenken. We worden geboren in een natuurlijke cyclus en we gaan weer op in de natuur. Die cyclus kunt u symboliseren door een gedenkplaats in de natuur.

Als u van een overleden dierbare de as wilt begraven, een geboorte of een bijzonder moment of voorval in uw leven wilt gedenken, dan kunt u in Gedenkbos De Spinder ook een gedenk- of geboorteboom planten. U creëert uw eigen persoonlijke gedenkplek op een door u gekozen plaats. En die kunt u naar eigen inzicht inrichten.

Unieke formule
De opzet van Gedenkbos De Spinder is uniek. Wij passen gedenkplaatsen in in bestaande natuur, die toegankelijk gemaakt is met mooie, natuurlijke dwaalpaden. Bij het inrichten van de gedenkplekken is er veel vrijheid. Het beheer gebeurt door vrijwilligers en het initiatief is opgezet vanuit passie voor bos en natuur.

De tweede doelstelling van het Gedenkbos is natuurverbetering. We planten vele honderden nieuwe bomen en voeren projecten uit om het bos mooier, rijker en gevarieerder te maken.

Niet-commercieel
Gedenkbos De Spinder heeft geen commerciële opzet met hoge prijzen, maar een laagdrempelige, niet-commerciële aanpak. Wij vragen een beperkte bijdrage (vanaf € 20 per jaar) in de kosten van het beheer van plantplaats en landgoed. Het Gedenkbos is een rustig gelegen bos dat voor iedereen opengesteld en toegankelijk is.

Vrijwilligers houden de gedenkplaatsen vrij van onkruid, onderhouden de houtwallen die om de veldjes liggen, snoeien de omringende bomen, halen afgevallen takken weg en helpen u met graven en planten als u dat wenst.

Voor de continuïteit op langere termijn is op 4 mei 2021 bij notaris Vlemmix in Waalwijk de oprichting van stichting Gedenkbos De Spinder bij akte vastgelegd. De volledige doelstelling, de financiële middelen en de bestuurssamenstelling vindt u hier.

Naar eigen keuze
U kunt kiezen uit verschillende gedenkveldjes. Elk veldje is uniek – geen twee zijn hetzelfde. Kies uw eigen plaatsje waar het goed voelt voor u: zonnig of meer beschut, groter of kleiner, rond, vierkant of veelhoekig, in een dalletje of op een heuveltje, direct vooraan in het Gedenkbos of wat meer afgelegen.

De gedenkveldjes zijn aangelegd op plaatsen waar de toegankelijkheid, de beschutting en de intimiteit dat het best toelaten. De bestaande natuur heeft de ligging van de veldjes bepaald.

Met maximale vrijheid
In veel geboorte- of gedenkbossen is alles streng gereguleerd: alle bomen keurig op een rij, een beperkte keus aan bomen, een vaste vorm van het naambord, verder geen versiering of toevoeging mogelijk. Gedenkbos De Spinder hanteert het tegenovergestelde principe: maximale vrijheid om uw gedenkveld naar eigen inzicht in te richten. Met een of meerdere bomen, met een zitbankje, een eigen gedenkbord, aanvullende planten of struiken. Ook een kunstwerkje van natuurlijk materiaal is mogelijk, passend in de omringende natuur van bomen en struiken.

We maken houtschijven van hardhout om daar de naam van en eventueel een korte boodschap voor de overledene op te zetten. De houtschijf wordt door de beheerder bevestigd op een voetstuk of op een boom als markering van de plaats waar de as is begraven of verstrooid

As-bestemming
In het Gedenkbos kunt u enkel as begraven of eventueel verstrooien. We zijn geen natuurbegraafplaats waar ook lichamen mogen komen te liggen.

Als u een urn met as wilt begraven, dient de urn van natuurlijk materiaal te zijn, om helemaal in de natuur op te kunnen gaan. We geven de voorkeur aan as los begraven in de grond, zodat die snel in de natuur wordt opgenomen. Die as kunt u ook onder een te planten boom of struik begraven. As bevat veel kalk en mineralen en is daarmee voeding om plantaardig leven te laten groeien. Zo geeft u het oude leven door aan nieuw leven in de natuur.

Gedenkbos De Spinder ligt aan het Spinderspad, tussen het Blauwe Meer en landgoed Huis ter Heide. Het omvat 10 hectare bestaand natuurgebied met hoge berken, dennen, eiken en een onderlaag die veel licht krijgt. De gevarieerde struikenlaag bestaat uit lijsterbes, spork, hulst en krentenbomen